Dżem z owoców dzikiej róży

4.37 (209 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dżem ten jest bardzo smaczny ,ma ładną barwę i jest bogaty w wiele witamin.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców z dzikiej róży
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny lub odpowiadająca jej ilość kwasku cytrynowego
    laska waniliowa lub cukier waniliowy do smaku
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.37 (209 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć ze środka nasiona-otrzymamy około 2 szklanek wydrylowanych owoców. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować około 10 minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Następnie dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Owoce dzikiej róży zebrać najlepiej po pierwszych przymrozkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować