Dżem ten jest bardzo smaczny ,ma ładną barwę i jest bogaty w wiele witamin.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg owoców z dzikiej róży
1 kg cukru
sok z 1 cytryny lub odpowiadająca jej ilość kwasku cytrynowego
laska waniliowa lub cukier waniliowy do smaku
2 szklanki wody
Dżem z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć ze środka nasiona-otrzymamy około 2 szklanek wydrylowanych owoców. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować około 10 minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Następnie dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Porady
Owoce dzikiej róży zebrać najlepiej po pierwszych przymrozkach.
Komentarze