Dżem z jeżyn

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dżem nadaje się na kanapki, do ciast, do naleśników... Jest pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg jeżyn
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jeżyny 1. Jeżyny dokładnie umyć, przebrać i odsączyć z nadmiaru wody.
  • gotowanie dżemu 2. Do garnka wrzucić jeżyny, gotować tak długo aż jeżyny się rozgotują.
  • image-19bf4rb 3. Zmniejszyć temperaturę i gotować mieszając chwilkę aż nadmiar wody wyparuje, potem dodać cukier i gotować około 15 minut. Gdy wytworzy się piana zebrać ją i zdjąć z palnika.
  • image-1hl22h7 4. Rozlewać do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut we wrzącej wodzie lub w piekarniku.

Porady

Jeśli chcesz to możesz użyć cukru żelującego, dżem szybciej osiągnie pożądaną konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować