Dżem z jarzębiny

4.5 (153 ocen)

Dostałam go od koleżanki, jest doskonałym dodatkiem do sosu przeznaczonego do mięsa.

Składniki:

  • 2 kg jarzębiny bez szypułek
    1 szklanka wody
    1 kg cukru
    0,5 kg jabłek
    2 kieliszki rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce jarzębiny dobrze jest dzień wcześniej włożyć do zamrażalki, aby pozbyć się goryczki, która się w nich znajduje. Jarzębinę zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczynają pękać dodajemy cukier oraz obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotujemy do momentu aż owoce jarzębiny staną się szkliste, na 5 minut przed zdjęciem z ognia wlewamy alkohol.
  • 2. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż dżem wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować