Dżem z jabłek i dyni

5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Doskonałe połączenie jabłka i dyni. Fantastyczny kolor, smak i zapach. Nadaje się do ciast, deserów , do dań na słodko.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg jabłek ( po oczyszczeniu )
    1 kg dyni ( po oczyszczeniu )
    2 x po 1/2 kg cukru żelującego ( 2:1 )
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z jabłek i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka . Podlać 1/3 szklanki wody i gotować aż się rozpadną. Dodać 1/2 kg cukru żelującego. Tak samo postąpić z dynią. Następnie jabłka i dynię połączyć i dodać sok z cytryny. Nakładać do czystych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcać i odwracać denkiem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować