Dżem z dyni pomarańczowy

4.45 (205 ocen)

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi nastrój w pochmurny jesienny dzień. Dżem jest świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, pieczywa i deserów. Polecam :)

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu z dyni
    1 galaretka pomarańczowa
    szczypta imbiru
    szczypta cynamonu
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Dżem z dyni pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy dynia będzie już miękka zmiksować na gładką masę. Do gorącej wsypać galaretkę pomarańczową. Ja podzieliłam na tym etapie zmiksowaną masę. Do jednej części dodałam cynamon i imbir a do drugiej cukier z wanilią i kardamonem. Gorący dżem nakładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Po zakręceniu odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Dżem wyszedł troszkę rzadki, jeśli chcecie gęstszy dodajcie 2 galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować