Dżem z dyni i jabłek

5 (190 ocen)

Przepis bardzo łatwy, dżem jest pyszny, rozgrzewający, kusi smakiem, zapachem i kolorem. Idealny w połączeniu ze świeżym, domowym pieczywem.

Składniki:

  • 3 kg dyni
    1 kg jabłek
    1 pomarańcza
    1/2 kg cukru
    1,5 łyżki cynamonu
    1 cm świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obierać, usunąć pestki, pokroić na kawałki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zblenderować na gładką masę. Przełożyć do garnka i nasypać cukru. Wymieszać, gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz obrane pokrojone w kosteczkę jabłka. Dorzuć cynamon oraz starty na tarce imbir. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Imbir Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować