Dżem z dyni

4.99 (182 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Wszystkim, którzy go spróbowali bardzo smakował, wielu z nich nie potrafiło powiedzieć, z czego jest zrobiony. Naprawdę zaskakuje smakiem.

Składniki:

  • Dynia (2,5 kg),
    Cukier (1 kg),
    1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
    2 galaretki pomarańczowe,
    0,5 olejku pomarańczowego (takiego do ciasta).
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • I-szy krok 1. 2,5 kg z dyni pokroić na kawałki, zasypać 1 kg cukru (można dać mniej cukru bo z tą ilością jest bardzo słodki) i zostawić na 24 godziny. Gotować z przerwami 1,5 godziny, następnie dodać 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 galaretki pomarańczowe i 0,5 olejku pomarańczowego i gotować jeszcze 15-20 min.

Porady

1. Ja ¾ dyni starłam na tarce jarzynowej (na drobnych oczkach), a ¼ pokroiłam w kostkę (tak około 0,5 x 0,5 cm). Jak się to rozgotuje, to całość jest gładka a te kawałki się fajnie odznaczają, 2. Za drugim razem gotowałam dokładnie 1,5 godz. Było jeszcze bardzo rzadkie kiedy dodawałam galaretki i wkładałam do słoików – ale na drugi dzień już się fajnie stężało w słoikach i jest smaczniejszy niż ten długo gotowany (długo czyli ponad 1,5 godziny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować