Dżem z czereśni

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Domowy dżem w słoiki

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
    - skórka z 1 cytryny
    - sok z 1 cytryny
    - 1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie wypłukać, wydrylować. Owoce posiekać lub zblendować blenderem.
    Dodać startą na tarce skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać.
    Wrzucić owoce do garnka, ustawić go na średnim ogniu.
    Czereśnie od zagotowania dusić na małym ogniu aż do miękkości.
    Dodać cukier i porządnie wymieszać, żeby się rozpuścił.
    Dżem gotować aż do zgęstnienia. Może to zająć dużo czasu.
    Ugotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.

Porady

Zamiast części cukru można użyć cukru żelującego, znacznie skróci to czas gotowania dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować