Dżem z czereśni

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Chyba każdy przyzna mi rację, jak stwierdzę, że domowy dżem nie ma sobie równych. Ten z czereśni jest przepyszny i nie musi być łączony z innymi owocami. Jeśli wolicie bardziej kwaskowaty - dodajcie odrobinę soku z cytryny i tyle wystarczy. Nic więcej nie potrzeba.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg czereśni (waga bez pestek)
    1 kg cukru (można mniej)
    2 opakowania środka żelującego 2:1
    2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić według uznania.
  • 2. Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym i ciągle mieszając - zagotować.
    Następnie wsypać cukier (dodać opcjonalnie sok z cytryny) i całość pogotować przez kolejne 1-2 minuty.
    Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
  • 3. Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć).
  • 4. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
    Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną.

Porady

Dżem nie wymaga pasteryzacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować