Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami

4.48 (183 ocen)

Pyszny, aromatyczny dżem. Idealny na śniadanie, do naleśników, deserów...

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
    1.5 kg jabłek
    1.5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyścić i umyć. Wsypać do szerokiego rondla i trochę zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Jabłka umyć i bez obierania zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • 3. Do porzeczek dodać utarte jabłka i cukier. Mieszając doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować piętnaście minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Następnie rozgrzać i zmiksować blenderem. Gotować kolejne piętnaście minut i przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików i dobrze zamknąć. Otulić kocem do wystygnięcia.
  • 5. Dżem jest gęsty, ale jak ktoś lubi bardzo gęste dżemy gotowanie powtórzyć jeszcze raz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować