Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki obieramy z ogonków, myjemy.
2.Następnie mielimy przez maszynkę.
3.Tak zmielone porzeczki szybciej się nam usmażą i nie czuć drobnych pestek.
4.Do garnka z porzeczkami dodajemy cukier w takiej ilości ile kilogramów mamy porzeczek. jeśli nie zmieścimy od razu takiej ilości cukru dadaj ją później po odparowaniu soku.
5.Taki dżem mieszamy i smażymy przez 4 godziny,aż odparują soki ,a dżem stanie się gęsty.
6.Przelewamy do czystych słoików.
7.Tak przygotowany dżem zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby dekielek był wklęśnięty.
Porady
Po kilkugodzinnym smażeniu nie trzeba dodawać żel-fiksów,bo dżem sam w sobie wytwarza żelatynę i jest gęsty.
Komentarze