Dżem z czarnej porzeczki

4.51 (162 ocen)

Polecam dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciast i do deserów.

Składniki:

  • składniki na 1 kg owoców:
    1 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czarna porzeczka 1. Porzeczki obieramy z ogonków, myjemy.
  • Czarna porzeczka 2. Następnie mielimy przez maszynkę.
  • Czarna porzeczka 3. Tak zmielone porzeczki szybciej się nam usmażą i nie czuć drobnych pestek.
  • Czarna porzeczka 4. Do garnka z porzeczkami dodajemy cukier w takiej ilości ile kilogramów mamy porzeczek. jeśli nie zmieścimy od razu takiej ilości cukru dadaj ją później po odparowaniu soku.
  • Czarna porzeczka dżem 5. Taki dżem mieszamy i smażymy przez 4 godziny,aż odparują soki ,a dżem stanie się gęsty.
  • Czarna porzeczka 6. Przelewamy do czystych słoików.
  • Czarna porzeczka dżem 7. Tak przygotowany dżem zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby dekielek był wklęśnięty.

Porady

Po kilkugodzinnym smażeniu nie trzeba dodawać żel-fiksów,bo dżem sam w sobie wytwarza żelatynę i jest gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować