Dżem truskawkowy z białą czekoladą

5 (196 ocen)

  • 60 min

Jeśli lubicie naleśniki z bardzo słodkim dżemem, ten będzie odpowiedni. Biała czekolada dodatkowo osładza konfitury.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 8 słoiczków (350g)

    2 kg truskawek
    700g cukru kryształu
    2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix)
    2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Dżem truskawkowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodajemy czekoladę 1. Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z substancją żelującą i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy aż do zagotowania. Wsypujemy resztę cukru i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować