DŻEM POMARAŃCZOWY

4.44 (179 ocen)

  • 4 godz.

Ten dżem pachnie niczym cały pomarańczowy gaj :) Dodaję do niego również drobno pokrojoną skórkę, która w trakcie długiego gotowania mięknie i robi się po prostu pyszna.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki (4-5 słoiczków po 200 g):
    1,5 kg dojrzałych pomarańczy
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    ok. pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.44 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pomarańcze bardzo dokładnie myję szczoteczką pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie sparzam przez 10 sekund we wrzątku. Obieram je ze skórki, dbając by te były ładnie zachowane. Ostrym nożykiem ścinam z wnętrza skórki jak najwięcej białego miąższu, obieram też z niego owoce. Owoce kroję na niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem (razem z sokiem, który wycieka w trakcie krojenia), dolewam wodę, dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu. Przygotowane skórki kroję w nieduże, cieniutkie paseczki i dorzucam do garnka. Dżem gotuję ok. 4 godzin, mieszając i dbając żeby się nie przypalił (mały płomień powinien temu zapobiec). Gdy jest dostatecznie gęsty (warto zrobić próbę na talerzyku: wykładam łyżeczkę, studzę i wtedy widzę jego właściwą gęstość) przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam. Słoiki pasteryzuję przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować