Ten dżem pachnie niczym cały pomarańczowy gaj :) Dodaję do niego również drobno pokrojoną skórkę, która w trakcie długiego gotowania mięknie i robi się po prostu pyszna.
4 godz.
Składniki:
Składniki (4-5 słoiczków po 200 g):
1,5 kg dojrzałych pomarańczy
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
ok. pół szklanki wody
Dżem pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pomarańcze bardzo dokładnie myję szczoteczką pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie sparzam przez 10 sekund we wrzątku. Obieram je ze skórki, dbając by te były ładnie zachowane. Ostrym nożykiem ścinam z wnętrza skórki jak najwięcej białego miąższu, obieram też z niego owoce. Owoce kroję na niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem (razem z sokiem, który wycieka w trakcie krojenia), dolewam wodę, dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu. Przygotowane skórki kroję w nieduże, cieniutkie paseczki i dorzucam do garnka. Dżem gotuję ok. 4 godzin, mieszając i dbając żeby się nie przypalił (mały płomień powinien temu zapobiec). Gdy jest dostatecznie gęsty (warto zrobić próbę na talerzyku: wykładam łyżeczkę, studzę i wtedy widzę jego właściwą gęstość) przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam. Słoiki pasteryzuję przez 10 minut.
Komentarze