Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji

4.5 (144 ocen)

Idealne połączenie jabłek i kardamonu w pysznym dżemie

Składniki:

  • 2 kg twardych winnych jabłek – waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
    2 opakowania Żelfix 3:1
    66 dag cukru
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    10 dag suszonych jagód goji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Dodatki

Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji 1. Słoiczki umyć i nakrętki umyć, umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (do 110 stopni z termo obiegiem) na 15 minut.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w równą kosteczkę.
    Przełożyć do rondla, dokładnie wymieszać z Żelfixem.
    Podlać niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki), mieszając doprowadzić do wrzenia.
    Dodać cukier, kardamon i jagody goji.
    Mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 3 minuty.
    Odstawić rondel z ognia, mieszać przez chwilkę do zaniku piany i nałożyć do wyprażonych słoiczków, natychmiast je zakręcając.
    Słoiczki odstawić do góry dnem na 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować