Dżem jabłkowy z kardamonem i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiczki umyć i nakrętki umyć, umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (do 110 stopni z termo obiegiem) na 15 minut.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w równą kosteczkę.
Przełożyć do rondla, dokładnie wymieszać z Żelfixem.
Podlać niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki), mieszając doprowadzić do wrzenia.
Dodać cukier, kardamon i jagody goji.
Mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 3 minuty.
Odstawić rondel z ognia, mieszać przez chwilkę do zaniku piany i nałożyć do wyprażonych słoiczków, natychmiast je zakręcając.
Słoiczki odstawić do góry dnem na 10-15 minut.
Komentarze