Dżem figowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Można dodawać do deserów ....

Składniki:

  • -figa świeża 10 sztuk
    -cukier biały 4 łyżki
    -cytryna sok 3 łyżki
    -czekolada gorzka 5 dkg

Dżem figowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ycgnyb 1. Figi umyć, pokroić w małe kawałki.
    Do fig dodać sok z cytryny oraz cukier,wymieszać, odstawić na 1 godzinę.(żeby odpuściły sok)
    Smażyć w garnku o grubym dnie jak owoce są już dość miękki i jest odpowiednia konsystencja, dodać czekoladę.
    Wymieszać żeby czekolada się rozpuściła dokładnie, gorący nakładać do słoiczków.
    Słoiki pasteryzować około 10 minut. Wyszły mi trzy słoiki po 150 g.

Komentarze

Podobne przepisy