Dżem dyniowo- bananowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g obranej dyni
    300 g bananów
    1/2 szkl cukru
    1/4 szkl wody
    sok z połówki cytryny
    imbir do smaku

Dżem dyniowo- bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.
  • 2. Banany obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy do miękkiej dyni, wsypujemy cukier oraz imbir. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy