Dyniówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

zdrowa i smaczna zupka dyniowa

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

    pół średniego selera
    2 marchewki
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z 1/2 cytryny
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz do smak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dyniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.
    Selera i marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki
    zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.
    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę ostrą oraz curry.
    Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.
    Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
    Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować