1.Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.
Selera i marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki
zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę ostrą oraz curry.
Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.
Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze