Dyniowe rożki

0 (0 ocen)

Rożki te nadają się nie tylko na danie główne, ale także na deser. Mają delikatny, kuszący smak.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300 g mąki,
    - 2 jajka,
    - 2 szklanki mleka,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki cukru

    Farsz:
    - Około 4 szklanek dyni pokrojonej w kostkę,
    - 400 g sera białego,
    - Cynamon,
    - Cukier waniliowy,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Cukier do smaku

Dyniowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
    Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.


    Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie i zwijamy rożki naleśnikowe.
  • 2.
    Dynię gotujemy w wodzie około 10 minut do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie rozgniatamy ją z serem. Dokładamy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz cynamon. Gotowym farszem napełniamy naleśniki formując rożki. Podajemy posypane kostkami z dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy