Pierogi można podać także z przyrumienioną cebulką! Na taki obiadek zawsze znajdą się chętni! Złociste , dyniowe pierogi i niezawodna kaszanka stanowią bowiem pyszne połączenie !! Polecam!!
Składniki:
Składniki na ok 5-6 porcji
Ciasto:
• 3 szklanki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• ok 0,5 szklanki gorącej wody,
• 200 g gęstego puree z dyni,
• szczypta soli,
• szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 400 g kaszanki,
• 1 cebula,
• olej do smażenia,
• sól, pieprz, majeranek do smaku,
Dodatkowo:
• około 150 gram słoniny ,
• natka pietruszki do dekoracji
Dyniowe pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kaszanką. Całość smażmy, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz przed nałożeniem studzimy.
2.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk, a nim dołek. Do środka dajemy olej, sól, proszek do pieczenia i dynię.
3.Stopniowo wyrabiamy ciasto wlewając wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.
4.Gotowe ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia.
5.Sklejamy ciasto formując pierogi.
6.W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobine oleju oraz sól. Wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy je, około 4 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę i przytapiamy. Otrzymanymi skwarkami polewamy pierogi przed podaniem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Komentarze