Dyniowe pączki z dziurką

0 (0 ocen)

Mają wspaniały żółty kolor. Są mięciutkie i po prostu pyszne. Każdy wyciągał rękę po kolejnego.

Składniki:

  • 600g mąki+ do podsypania
    op. drożdży instant
    2 jajka w temp pokojowej
    7 łyżek cukru pudru
    400g puree z dyni
    cukier waniliowy
    łyżka rumu
    szczypta soli
    50ml ciepłego mleka
    łyżka gęstej śmietany
    100g roztopionego masła

    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Dyniowe pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość 1,5cm. Szklanką o śr. 8,5cm i kieliszkiem wykrawać krążki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut. Olej rozgrzać, smażyć pączki z obu stron. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować