Dyniowe korzenne scones

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne angielskie słodkie bułeczki w jesiennej wersji, która kusi nie tylko smakiem, ale i aromatem :) To wymarzony, całkiem zdrowy dodatek do filiżanki kawy lub herbaty - nie tylko o angielskiej "five o'clock"!

  • 45 min

Składniki:

  • /9 bułeczek/
    - 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 35g cukru trzcinowego
    - 50ml maślanki
    - 50g masła
    - 1/4 szklanki puree z dyni
    - 25g rodzynek
    - 25g suszonej żurawiny
    - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
    - szczypta soli
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Pieczeń

Dyniowe korzenne scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce.
  • 2. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy do momentu, kiedy ciasto zaczynie przypominać kruszonkę.
  • 3. W osobnej misce zmieszać maślankę, ekstrakt waniliowy i dyniowe puree, a następnie dodać mieszaninę do suchych składników. Wymieszać wszystkie składniki i uformować z ciasta kulę. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4cm i wycinamy szklanką bułeczki. Wycięte bułeczki przełożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 4. Wierzch każdej bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec scones w nagrzanym do 200*C piekarniku 20 minut. Podawać po ostudzeniu.

Porady

Scones podajemy solo lub z dodatkiem konfitur, owoców lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować