Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem

0 (0 ocen)

Wykwintne ciasto w pełnym tego słowa znaczeniu. Nietuzinkowa szarlotka z dynią oraz masą kajmakową. Nadzienie otulone aromatycznym ciastem imbirowym z dodatkiem nasion sezamu, bardzo delikatne dzięki użyciu do jego przygotowania grysiku. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    300 g miękkiego masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu greckiego 10% lub śmietany 12%
    ½ szklanki sezamu
    2 łyżeczki imbiru mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 kg miąższu dyni
    4 duże jabłka (łącznie 600 g)
    1 puszka kajmaku – masy krówkowej o smaku tradycyjnym (460 g)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kaszy manny

    Dodatkowo:
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć podobnie jak dynię. Składniki umieścić w szerokim rondlu, następnie dusić 30 min, co jakiś czas mieszając.
  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 2. Do wystudzonej masy dołożyć kajmak, wymieszać. Wsypać mąkę oraz grysik i ponownie wymieszać.
  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 3. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masę podzielić na 2 nierówne części (2/3 + 1/3). Większą częścią wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 4. Następnie wyłożyć masę z dyni, jabłek i kajmaku. Całość przykryć kawałkami pozostałej, mniejszej części ciasta.
  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 5. Wstępnie podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i równomiernie posypać 2 łyżkami grysiku.
  • Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem 6. Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec ok. 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować