Dyniowa strucla w świątecznym klimacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Gotowy zaczyn wlewamy do pozostałej mąki. Dokładamy jajko, żółtko, dynię i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy ciepłe, roztopione masło.
3.Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
4.Mak gotujemy w mleku przez kilkanaście minut. Przecedzamy i mielimy trzykrotnie przez maszynkę.
5.Podgrzewamy z miodem, masłem. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka.
6.Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą makową i zawijamy.
7.Formę dokładnie natłuszczamy. Wkładamy do niej strucle i równamy. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy.
8.Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.
9.Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie.
10.Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier. Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Łączymy z barwnikami i dekorujemy zimną strucle.
Komentarze