Ciasto dyniowa straciatella

0 (0 ocen)

Jak co roku ogarnia mnie szaleństwo dyniowych wypieków:). Tym razem powstał lekki torcik o złoto- brązowych, jesiennych barwach. To wymarzony deser dla miłośników dyni i czekolady:). Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tego pysznego warzywa, mam nadzieję, że ten torcik to zmieni:).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt czekolado- orzechowy:
    • 4 jajka,
    • 1,5 łyżki mąki,
    • 1 łyżka kakao,
    • 2 łyżki włoskich orzechów mielonych,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • 4 łyżki cukru
    Dyniowa straciatella:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 250 gram sera białego z wiaderka,
    • 1,5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • cukier puder do smaku,
    • 1 czekolada gorzka,
    • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,
    Dyniowo-pomarańczowa galaretka:
    • ok 1,5kg dyni (waga po obraniu),
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • Około 3 łyżki cukru do smaku,
    • kwasek cytrynowy do smaku
    Wykończenie:
    • ¾ tabliczki gorzkiej czekolady,
    • cukier puder do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Ciasto dyniowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Ubijamy na puszystą masę. Do gotowej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, orzechy) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
    Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
  • dodanie dyni 2. DYNIOWA STRACIATELLA:Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie dynię.
  • dodanie czekolady 3. Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku według uznania. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Do gotowej masy dodajemy czekoladę. Łączymy ją z masą za pomocą łyżki.
  • pozostawienie do zastygnięcia 4. Tak przygotowaną dyniową straciatellę wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki by masa zastygła.
    Między czasie przygotowujemy wierzchnią galaretkę.
  • dodanie galaretki 5. GALARETKA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Miękką odcedzamy i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam 1 litr musu dyniowego. Mus stawiamy na gazie i zagotowujemy. Do ciepłej dyni dodajemy galaretkę . Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
    Tężejącą dyniową galaretkę wykładamy na zastygniętą masę. Wierzch wyrównujemy i torcik ponownie odstawiamy do chłodu.
  • 6. WYKOŃCZENIE:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Za pomocą ostrego noża delikatnie ścinamy zastygnięta czekoladę wykonując czekoladowe rurki.
    Rurkami dekorujemy wierzch torcika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować