Dyniowa panna cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przemycam ostatnio różne warzywa w daniach i deserach, aby wcisnąć troszkę witamin mojej rodzinie ;) Ten deser wyszedł przepyszny!

Składniki:

  • 300 g dyni
    100 ml mleka
    200ml śmietany 30%
    1 czubata łyżka cukru
    0,5 laski wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    Do podania:
    3 czubate łyżki musu jabłkowego
    Cynamon

Dyniowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Dodać cukier i ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zagotować.

    Dynię po oczyszczeniu nasion upiec w piekarniku (ja zawsze piekę od razu całą dynię lub nawet dwie), wyjąć miękki miąższ łyżką i wrzucić do rondla. Zmiksować blenderem na puree.

    Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wrzucić letnie lub zimne puree dyniowe i wymieszać dokładnie.

    Panna cottę rozlać do 3 pucharków, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie udekorować każdą porcję łyżką musu i posypać cynamonem.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy