Dyniowa fantazja

0 (0 ocen)

To ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego

Składniki:

  • 10 dag cukru pudru
    25 dag zmielonych wafli
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka kurkumy

    Masa:
    1 kg dyni pokrojonej w kostkę
    1/4-1/2 szklanki cukru
    2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
    250 ml śmietanki kremowej 30%

    Piana:
    250 ml śmietanki kremowej 30%
    2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w szklance wody lub 1 galaretka cytrynowa

Dyniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieram dodając cukier puder, zmielone wafle i kurkumę dla koloru. Masę wykładam na blaszkę o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała.
    Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.
    Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny.

Porady

By mus był bardziej delikatny i puszysty,proponuje dodać jeszcze jedną śmietanę kremówkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy