Dyniowy torcik z masą batatową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To niezwykłe połączenie smaków - doskonały przykład smakowitego, urzekającego swoją harmonijną słodyczą ciasta na bazie..WARZYW. Nikt nie zgadnie, że ta pyszna, intensywnie pomarańczowa masa zrobiona jest z ziemniaków- słodkich batatów. Piękny kolor bez żadnych sztucznych barwników. Autorski przepis

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    · 500 g dyni
    · 200 g mąki orkiszowej
    · 250 g brązowego cukru
    · 0,5 szklanki oleju
    · 4 jajka
    · 100 g płatków migdałowych
    · 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    · skórka z cytryny
    · 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    · szczypta soli
    Na masę:
    · 200 g miękkiego masła
    · 500 g batatów
    · łyżka ekstraktu z wanilii
    · sok z 2 cytryn
    · 1,75 szklanki mleka
    · 250 g brązowego cukru
    · 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Dyniowy torcik z masą batatową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie ciasta z dynią 1. Ciasto- Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię.
  • 2. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka, olej.
  • 3. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki migdałowe, krótko miksujemy.
  • Czyste ciasto dyniowe 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.
  • Puree batatowe 5. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito.
  • Batatowy budyń 6. Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową, gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy.
  • 7. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny. Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!

Porady

Torcik ładnie wygląda ozdobiony specjalnymi czekoladowymi paciorkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

To może cię zainteresować