dynia słodko-kwaśna

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Gościła w moim rodzinnym domu od zawsze, teraz króluje w moim kulinarnym haremie ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
    0,5 litra wody
    25 dag cukru
    100 ml octu 10% (można mniej, ta wersja jest kwaśna)
    cynamon
    kilka goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dynia słodko-kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować syrop z wody, cukru, octu, przypraw, doprowadzic do wrzenia.
  • 2. Wrzucic pokrojoną w kostkę dynię i utrzymywac w stanie wrzenia przez 20-25 minut (w zalezności od preferencji, co do miękkości dyni).
  • 3. Włożyć dynię do słoików, jesli syrop ostygł, doprowadzic do stanu wrzenia, zalać słoiczki, dobrze zakrecić i postawić do góry dnem.

Porady

Mieszaj od czasu do czasu dynię - aby sie nie przypaliła. Jeśli lubisz łagodny posmak octu - dodaj go zdecydowanie mniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Goździki Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować