Dynia słodko–kwaśna

4.5 (148 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Elżbieta Sass

  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 1 sztuka
    - woda: 2 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - ocet 10%: 1 litr
    - goździki: 3 sztuki
    - cynamon (kawałki): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dynia słodko–kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrawamy, oczyszczamy z pestek i włókien. Obieramy ze skórki. Wykrawamy specjalną łyżeczką kulki (łyżka do kupienia w marketach) lub kroimy w niewielką kostkę. Kulki (lub kostki) dyni wkładamy do miseczki i zalewamy octem tak, by były całkowicie przykryte, po czym odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu dokładnie osączamy na sicie.
  • 2. Gotujemy syrop z wody, cukru, goździków i cynamonu, po czym dodajemy kawałki dyni, tak by swobodnie pływały w syropie. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia będzie szklista.
  • 3. Dynię wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącym syropem. Słoiki pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować