DYNIA PO WŁOSKU

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny obiad lub kolację. Ja podałam go z makaronem jako danie obiadowe.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia - miąższ bez skóry: 1 kilogram
    - surowy wędzony boczek: 10 dekagramów
    - śmietana 18%: 0.75 szklanki
    - oregano: 1 łyżka
    - bulion: 1 szklanka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - makaron: 25 dekagramów
    - parmezan tarty do posypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnię i wysmażyć go na wolnym ogniu.
  • 2. Dynię obrać i pokroić w 2 centymetrową kostkę. Dodać dodać do boczku, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion i dusić pod przykryciem 20 minut.
  • 3. W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
  • 4. Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować