Dynia marynowana według mojej mamy

4.49 (156 ocen)

Jest pyszna :). Ma delikatny słodko ostry smak. Doskonała do dań z drobiu, jak i samodzielna przystawka.

Składniki:

  • Dynia-ok. 2kg
    1kg cukru
    1l wody
    1szkl octu
    Kilka goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia marynowana według mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę.
  • 2. 1l wody + 0,5kg cukru + 0,5 szkl octu + kilka goździków zagotowujemy.
  • 3. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i doprowadzamy do wrzenia (gotujemy aż zrobi się szklista, będzie wchodził widelec). Wyjmujemy do przestygnięcia.
  • 4. Wkładamy do słoików, bez goździków (jeśli zawekujemy z goździkiem dynia odbarwi się na ciemny kolor)
  • 5. Do zalewy, w której gotowała się dynia dodajemy pozostały cukier i ocet. Zagotowujemy. Zalewamy przygotowane słoiki z dynią. Pasteryzujemy ok. 15min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować