Ciasto leśny mech z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, zmiksować na gładko z olejem.
Białka ubić na pianę dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.
Dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem i szpinak, mieszając na najmniejszych obrotach miksera.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180*C do suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić, ściąć wierzch i pokruszyć go. Pozostały placek przekroić na dwa blaty.
2.Krem:
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę,a sok wycisnąć (powinno być pół szklanki).
Galaretkę wsypać do miski razem z żelatyną, dodać cukier, zalać 3/4 szklanki wrzątku i mieszać,aż się wszystko rozpuści, wystudzić. Chłodną galaretkę umieścić w lodówce.
Gdy będzie już lekko tężejąca zmiksować ją na pianę, dodać sok z pomarańczy,skórkę, maślankę oraz mus z dyni. Cały czas miksować na dużych obrotach, gdy wszystko się połączy wstawić na chwilę do lodówki.
Połowę gęstniejącego kremu wyłożyć na jeden blat, przykryć drugim, resztę rozsmarować na wierzchu i posypać pokruszonym ciastem, schłodzić.
Komentarze