80 dag młodych ziemniaków
8 średnich pieczarek
2 duże cebule cukrowe
10 dag boczku wędzonego
3 kiełbaski śląskie
kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami
sól
pieprz
Duszonki z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę w pół plasterki. Liście kapusty opłukałam, ścięłam grube części nerwów. Dno i boki dość dużego rondla wyłożyłam liśćmi kapusty. Równomiernie rozkładałam po kolei: cały boczek, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, pokroją na większe kawałki kapustę, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką przez około pół godziny. W czasie duszenia starałam się nie odkrywać, żeby nie wypuszczać pary.
Porady
Do potrawy można dodać dowolne ulubione warzywa bądź przyprawy, a nawet pieczone lub gotowane mięso
Komentarze