Duszone udka w sosie cebulowym

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Danie robi się praktycznie samo i jest pyszne w duecie z kopytkami i surówką

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    4 duże cebule
    2 łyżki mąki do sosu
    olej
    pieprz, sól, listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone udka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obsmażyć na brązowo na patelni teflonowej bez tłuszczu (tłuszcz wytopi się ze skóry). Przełożyć do garnka zalać 2 szklankami wrzątku, posolić. Cebule pokroić w krążki i zrumienić na tej samej patelni na łyżce oleju, dodać do udek. Całość dusić około 50-60 minut, pod koniec sos zagęścić mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody. Doprawić pieprzem i szczyptą cukru.
  • 2. Udka podawać z kopytkami, ziemniakami lub ryżem, świetnym uzupełnieniem będzie pikantna surówka np. z marchewki i chrzanu.

Porady

Zamiast cebuli można użyć 2 dużych porów pokrojonych w krążki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować