Duszone mięso, gnocchi groszkowe i sałatka z czterech warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy. Groszek wkładamy do moździerza i rozcieramy na gładką masę. Z ziemniaków,
groszku, jajka, mąki i soli zagniatamy ciasto i formujemy kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju a następnie wkładamy mięso. Po obsmażeniu podlewamy wodą lub bulionem (ja użyłam bulionu) i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy około 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy odparować wodzie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy z cebulą i mięsem, zostawiamy już tylko na chwilę na ogniu.
3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości. Mieszamy z groszkiem i marchewką. Cebulę kroimy drobno i wsypujemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze