Duszone mięso od szynki z jabłkami

0 (0 ocen)

Miękkie mięso w aromacie winnym z jabłkami.

Składniki:

  • 6 kawałków (kotletów) mięsa od szynki
    2 jabłka
    1 szklanka cydru z antonówek
    2 ząbki czosnku
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    4 ziarna jałowca
    1 łyżka rodzynek
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    mąka
    olej
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Duszone mięso od szynki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem, nacieramy rozgniecionym w moździerzu czosnkiem i jałowcem, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy cebulę. Obsmażone mięso przekładamy do rondla, podlewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy i cydr, dusimy do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy do rondla pokrojone na ćwiartki jabłka oraz rodzynki. Sos możemy zagęścić łyżką mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Jabłka Mięso Rodzynki Wieprzowina Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować