500 g wieprzowiny( u mnie szynka kulka)
300 g kuskusu
jedna duża marchewka
200 g jarmużu
1 duża cebula
łyżka octu jabłkowego
200 g grzybów( u mnie pół na pół boczniaki i pieczarki)
łyżeczka pasty curry ( u mnie czerwona)
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziaren gorczycy białej
łyżeczka ziaren kolendry
2-3 goździki
sok z limonki
500 ml bulionu
kilka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka grubej soli morskiej
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
łyżeczka papryki słodkiej
szczypta suszonego chilli
pęczek świeżej kolendry
2-4 łyżki oleju z pestek winogron
Duszona wieprzowina z dodatkiem jarmużu i aromatycznym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, wszystkie przyprawy zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na proszek, jeden ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do miski dodać 2 łyżki oleju, oraz zmielone przyprawy,czosnek oraz ocet, wymieszać i odstawić zamarynowane mięso na możliwie jak najdłuższy czas do lodówki.
Marchewkę ,cebule i grzyby pokroić w dowolny kształt, z grubsza, ząbek czosnku posiekać.
Kuskus zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kuskus będzie gotowy jak wchłonie całą wodę. Doprawiamy go sokiem z limonki oraz drobno posiekana kolendrą.
Przystępujemy do smażenia mięsa.W dużym garnku lub patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy mięso porcjami aż się ładnie zarumieni 4-6 minut. Następnie dorzucamy resztę warzyw oprócz jarmużu , również musza się przesmażyć razem z mięsem kilka minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut, około 5 minut przed końcem duszenia dokładamy jarmuż, przykrywamy i czekamy aż lekko zmięknie. Wyłączamy gaz i dorzucamy sporo posiekanej kolendry. Próbujemy i doprawiamy według uznania.
Komentarze