Duszona wieprzowina z dodatkiem jarmużu i aromatycznym kuskusem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zainspirowane kuchnią Jamiego Olivera

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    500 g wieprzowiny( u mnie szynka kulka)
    300 g kuskusu
    jedna duża marchewka
    200 g jarmużu
    1 duża cebula
    łyżka octu jabłkowego
    200 g grzybów( u mnie pół na pół boczniaki i pieczarki)
    łyżeczka pasty curry ( u mnie czerwona)
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka ziaren gorczycy białej
    łyżeczka ziaren kolendry
    2-3 goździki
    sok z limonki
    500 ml bulionu
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    łyżeczka grubej soli morskiej
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru
    łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta suszonego chilli
    pęczek świeżej kolendry
    2-4 łyżki oleju z pestek winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona wieprzowina z dodatkiem jarmużu i aromatycznym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, wszystkie przyprawy zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na proszek, jeden ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do miski dodać 2 łyżki oleju, oraz zmielone przyprawy,czosnek oraz ocet, wymieszać i odstawić zamarynowane mięso na możliwie jak najdłuższy czas do lodówki.
    Marchewkę ,cebule i grzyby pokroić w dowolny kształt, z grubsza, ząbek czosnku posiekać.
    Kuskus zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kuskus będzie gotowy jak wchłonie całą wodę. Doprawiamy go sokiem z limonki oraz drobno posiekana kolendrą.
    Przystępujemy do smażenia mięsa.W dużym garnku lub patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy mięso porcjami aż się ładnie zarumieni 4-6 minut. Następnie dorzucamy resztę warzyw oprócz jarmużu , również musza się przesmażyć razem z mięsem kilka minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut, około 5 minut przed końcem duszenia dokładamy jarmuż, przykrywamy i czekamy aż lekko zmięknie. Wyłączamy gaz i dorzucamy sporo posiekanej kolendry. Próbujemy i doprawiamy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować