Tradycyjna wątróbka smakuje o "niebo" lepiej z dodatkami takimi jak : pieczarki, jabłko i musztarda. Jest delikatna w smaku. Podaję z makaronem lub z ziemniakami i surówką.
Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić, umyć i pokroić na większe kawałki. Na patelni rozpuścić smalec, wrzucić wątróbkę, angielskie ziele i liść laurowy. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do wątróbki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po 15 minutach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do wątróbki, delikatnie wymieszać. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę i razem wymieszać. Wlać na patelnię, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 3 minuty. Na koniec posypać zieleniną.
Komentarze