Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą

4.51 (198 ocen)

  • 25 min

Tradycyjna wątróbka smakuje o "niebo" lepiej z dodatkami takimi jak : pieczarki, jabłko i musztarda. Jest delikatna w smaku. Podaję z makaronem lub z ziemniakami i surówką.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki :
    1 kg wątróbki drobiowej
    50 dag pieczarek
    1 czerwona cebula
    1 jabłko
    śmietana 12 % (mały kubeczek)
    1 czubata łyżka mąki
    2 łyżeczki musztardy
    kawałek smalcu
    trochę posiekanej natki pietruszki i koperku
    1 ząbek czosnku
    5 ziarenek angielskiego ziela, liść laurowy
    sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka, majeranek
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą 1. Wątróbkę oczyścić, umyć i pokroić na większe kawałki. Na patelni rozpuścić smalec, wrzucić wątróbkę, angielskie ziele i liść laurowy. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do wątróbki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po 15 minutach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do wątróbki, delikatnie wymieszać. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę i razem wymieszać. Wlać na patelnię, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 3 minuty. Na koniec posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować