Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką

4.51 (160 ocen)

  • 30 min

Wątróbka jest bardzo zdrowa - zawiera wiele witamin. Jednak nigdy jej nie lubiłam, aż do momentu, gdy mama przygotowała ją z jabłkiem. Teraz wątróbka jest jedną z moich ulubionych potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki
    mleko do namaczania wątróbki
    1 duże jabłko
    2 cebule
    300 ml bulionu
    odrobina majeranku
    mąka do obtaczania wątróbki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę moczyć przez co najmniej 2 godziny w mleku, aby była delikatniejsza
  • 2. Pokroić cebule w piórka, a jabłko w plasterki
  • 3. Smażyć na patelni jabłko i cebule aż staną się miękkie
  • 4. Na drugiej patelni smażyć obtaczane w mące i oczyszczone z błonek kawałki wątróbki
  • 5. Do patelni z wątróbką dodać cebule i jabłko. Smażyć wszystko razem
  • 6. Podlać bulionem i chwilę poddusić.
  • 7. Dodać majeranku do smaku.

Porady

Bulion może być z kostki rosołowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować