Duszona wątróbka w śmietanie

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne, zdrowe, tanie i szybkie danie obiadowe. Wątróbka jest mięciutka i bardzo soczysta. Sos idealnie skomponuje się z ziemniakami, które będą świetnym dodatkiem do obiadu. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
    ½ kg pieczarek
    1 cebula
    1 jabłko
    1 kubek (300 gr) śmietanki 30%
    1 kostka rosołowa
    ½ szkl. wody
    Mąka do panierowania
    Sól, pieprz, maggi do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Duszona wątróbka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebulę i jabłko obrać ze skórek lub łupin. Z jabłek dodatkowo wyciąć gniazda nasienne. Pieczarki i jabłko pokroić w plastry, cebulę w pióra.
  • 2. Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i panierować w mące ze wszystkich stron.
  • 3. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć kawałki wątróbki i usmażyć je na rumiano ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę, pieczarki oraz jabłko. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Wlać wodę, śmietankę. Wymieszać. Dodać kostkę rosołową oraz pieprz i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości wątróbki ok. 20 minut. Na samym końcu całość przyprawić solą i maggi. Podawać z ziemniakami z wody.

Porady

Składniki podane na ok 6 porcji. Danie można podgrzewać i podać na obiad na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować