Lekka i delikatna, także pod względem aromatu. "Młoda" wersja dobrze znanej, chociażby ze świątecznego menu, kapusty z grochem - tym razem duszona w mleku.
Składniki:
1 średnia młoda kapusta (ok. 1 kg)
300 g zielonego groszku
1 większa biała cebula (120g)
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka cząbru suszonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2.Kapustę poszatkować i dołożyć do garnka. Wlać mleko i wodę, wsypać cząber, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość posypać szczyptą soli i cukru - wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
3.Następnie zdjąć pokrywę, dodać groszek i koperek. Wymieszać i dusić jeszcze 10 - 15 min, już bez przykrycia. Kapustę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze