Duszona karkówka po myśliwsku

4.5 (151 ocen)

Pyszne, aromatyczne i mięciutkie mięsko. Doskonałe na zimowy obiad.

Składniki:

  • 600 g karkówki
    sól
    pieprz
    przyprawa myśliwska
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    5 ząbków czosnku
    2-3 łyżki oleju
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    ok. 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona karkówka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na 4 grube plastry, lekko rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą myśliwską z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry karkówki z obu stron. Dodajemy 1/2 szklanki wody, gałązki rozmarynu i obrane ząbki czosnku. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
  • 3. Mięso i rozmaryn wyjmujemy. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i chwilę gotujemy. Mięso wkładamy do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować