Duszona karkówka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na 4 grube plastry, lekko rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą myśliwską z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry karkówki z obu stron. Dodajemy 1/2 szklanki wody, gałązki rozmarynu i obrane ząbki czosnku. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
3.Mięso i rozmaryn wyjmujemy. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i chwilę gotujemy. Mięso wkładamy do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Komentarze