Duszona marchewka do obiadu

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Pyszna duszona marchewka, idealna jako dodatek do obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • marchewka na 3-4 osób:
    250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki
    3 czubate łyżeczki cukru
    1 łyżka masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka octu winnego
    1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżka wody

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Duszona marchewka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umieszczamy w garnku z masłem, posypujemy solą i cukrem, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę octu winnego i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszamy tak długo, aż marchewka zgęstnieje. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)

Porady

Idealna jako dodatek do 'Babcinego królika' (jak na zdjęciu) przepis na królika znajdziecie tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/najlepszy-babciny-krolik

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować