Duszony pstrąg z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Zamiast tuszek pstrąga używam niekiedy filetów. Wtedy czas duszenia jest krótszy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi, np. tęczowe
    łyżka soku z cytryny
    15 dag pora
    cebula
    duża marchewka
    10 dag selera
    2 łyżki masła
    łyżka mąki
    liść laurowy
    1/2 szkl. białego wytrawnego wina
    łyżeczka soli
    4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy i osuszamy. Nacieramy sokiem z cytryny i oprószamy solą.
  • 2. Cebulę, marchewkę i selera obieramy i kroimy w małą kostkę. Szklimy na roztopionym maśle. Mieszamy z mąką. Wlewamy 1/2 szkl. wody i wino. Dodajemy liść laurowy, solimy. Gotujemy 10 minut. Wkładamy ryby.
  • 3. Pora oczyszczamy i kroimy w 4-mm plastry. Posypujemy ryby. Dusimy na małym ogniu ok. 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Ryby wyjmujemy. Warzywa dusimy jeszcze 2 minuty. Ewentualnie doprawiamy.
    Podajemy z ziemniakami do ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować