Duszony paprykowy kurczak z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ostatnio bardzo modny jarmuż tym razem w połączeniu z duszonym kurczakiem w pysznym sosie winno-śmietanowym z nutką papryki poleca się na niedzielny obiad :)

  • 55 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    ½ słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    100 gram jarmużu
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    1 szklanka bulionu z kurczaka
    50 ml śmietany kremówki
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony paprykowy kurczak z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż – zalewamy całość winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy, do sosu dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować