Duńska zupa z porów

5 (193 ocen)

Moja wersja tej smacznej zupki. Jest dość kaloryczna ale i sycąca i rozgrzewająca a tego nam teraz potrzeba:)

Składniki:

  • - 4 białe części z porów
    - 2 cebule
    - 4 ziemniaki
    - 4 kiełbaski śląskie ( może tez być wędzona szynka)
    - serek topiony ( 100g)
    - 1 litr bulionu ( może być z kostki)
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    - ser do posypania i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Duńska zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę masła . Pory kroimy na poprzeczne paski o grubości ok 2 cm. ( tak jak plasterki kiełbasy się kroi) Wrzucamy na gorące masło i szklimy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła . Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Można oczywiście zrobić to w jednym garnku ( podsmażyć wszystko razem) ale ja wolę zrobić w ten sposób. Kiedy pory będą zeszklone zalewamy je bulionem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kiełbaska ładnie się podsmaży dodajemy ją z cebulką do garnka z porami i gotujemy dalej. Kiedy wszystko będzie miękkie wrzucamy serek topiony i mieszamy aż całkowicie się rozpuści , wtedy też doprawiamy.To jest bardzo ważne żeby doprawić na końcu gdyż zupa może całkowicie nie wymagać już soli lub tylko odrobinę .Dekorujemy natką pietruszki i startym serem.

Porady

W oryginalnym przepisie proponują dodać jeszcze 3/4 szklanki śmietany ale dla mnie ta wersja jest wystarczająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować