Dumka na dwa serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto karpatkowe: Pokrojoną margarynę zagotować z wodą i barwnikiem. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę. Cały czas mieszając chwilę pogotować. Zimne ciasto utrzeć z jajkami i proszkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym ołówkiem odrysowujemy z szablonu taki sam rozmiar serc. Za pomocą łyżki na odrysowane serca wykładamy ciasto o grubości ok. 5mm. Piec do zrumienienia ciastek w temperaturze 200 stopni. Serc musi być parzysta ilość. Każde serce posmarować masą. Zostawić sobie szablon serca.
2.Masa – budyniowo – kokosowa: Budyń ugotować na mleku. Pod koniec gotowania wsypać kokos. Zimny utrzeć z margaryną.
3.Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o jedną szklankę. Przelać do szerokiego naczynia, tak aby grubość galaretki wynosiła ok. 1,5 – 2cm. Odstawić do stężenia. Gdy będzie całkowicie sztywna wyciąć za pomocą szablonu serca. Naczynie włożyć na 2- 3 sekundy do gorącej wody (ułatwi nam to wyjęcie galaretek) i delikatnie je wyciągnąć.
4.Przełożenie
Ciasto serce masą do góry – galaretka – ciasto serce masą do dołu – polewa czekoladowa – dekoracja serce wycięte z plasterka banana
Komentarze