Dwukolorowe ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cała jaja ubić z cukrami na puszystą masę, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać tłuszcz, mleko, wszystko zmiksować dokładnie.
Masę podzielić sobie na dwie części; może być w proporcjach pół na pół lub 1/3 i 2/3.
Do jednej części ( w drugim przypadku do tej większej) dodajemy kakao, miksujemy na jednorodną masę.
Kwadratową blaszkę o boku 22- 24 cm lub tortownicę o porównywalnej średnicy wykładamy papierem do pieczenia, najpierw wylewamy jasną masę, rozprowadzamy ją po całości dna. Następnie delikatnie wykładamy na nią masę kakaową, łyżką rozprowadzamy po całości.
Na masę kakaową wykładamy wypestkowane śliwki (nie wciskamy ich w masę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier puder, chwilkę miksujemy, na końcu dodajemy mąkę kartoflaną, miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników.
Na 15- 20 minut przed końcem pieczenia, otwieramy drzwi piekarnika, wysuwamy ciasto, sprawnie rozprowadzamy bezę po powierzchni ciasta, wyrównujemy powierzchnię, pieczemy jeszcze około 15 minut ( w tej samej temperaturze).
Ciasto od razu po wyłączenia piekarnika wyciągamy na blat kuchenny.
Komentarze