Dwukolorowa baba herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać olej, cukier waniliowy, wystudzony napar z herbaty, 2,5 szklanki mąki, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Do ½ szklanki mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżeczki mąki. Oba ciasta delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto dużą łyżką na przemian – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne do wyczerpania składników. Piec w temp. 180 stopni 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wystudzone ciasto, posypać perełkami.
Porady
1. ciasto można upiec w dużej formie do pieczenia babek.
Komentarze