Dwukolorowa baba herbaciana

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Bardzo wilgotna babka z dodatkiem herbaty, super smak i oczywiście kolor. Bardzo szybko zniknęła u mnie z tacy.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na dużą formę
    3 szklanki mąki tortowej + 3 łyżeczki
    3 łyżeczki kakao
    Napar z herbaty – u mnie 2 saszetki herbaty Lipton(3/4 szklanki)
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    Szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
    Do dekoracji: tabliczka czekolady deserowej, perełki cukrowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dwukolorowa baba herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać olej, cukier waniliowy, wystudzony napar z herbaty, 2,5 szklanki mąki, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Do ½ szklanki mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżeczki mąki. Oba ciasta delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto dużą łyżką na przemian – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne do wyczerpania składników. Piec w temp. 180 stopni 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wystudzone ciasto, posypać perełkami.

Porady

1. ciasto można upiec w dużej formie do pieczenia babek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować