Dwukolorowy sernik na zimno z wkładką

0 (0 ocen)

  • 2 min

Chciałam wykorzystać rzeczy poświąteczne, które zostały- więc w okamgnieniu powstał ten serniczek;) Miodzio ;)

  • 2 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    - 2x 1kg sera z wiaderka (mój z Biedronki Vitello serek o smaku waniliowym) ,
    - 2x 2 kolorowe galaretki (u mnie: 2x malina i 2x brzoskwinia)
    - 4 łyżeczki żelatyny

    * Wkładka:
    - 2 szt. andruty
    - konfitury dowolne (u mnie masa jabłkowa ze słoika)

    * Dodatkowo:
    - podłużne biszkopty
    - 2 galaretki tego samego koloru na wierzch (u mnie cytrynowe)

    * Opcjonalnie:
    - kokos (ok. 1/4 - 1/2 szkl.)
    - rodzynki - 1/2 szkl. (ja maczałam w odrobinie wrzątku i wina)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowy sernik na zimno z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki w tych samych kolorach i 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 0,5 l wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do stężenia. To samo robimy z pozostałymi 2-ma galaretkami i żelatyną.
  • 2. Andruty przycinamy do rozmiaru blachy- w środek dajemy konfitury i składamy- zostawiamy żeby nasiąkły.
  • 3. Blachę do pieczenia (prostokątną) wykładamy podłużnymi biszkoptami.
  • 4. Masa serowa:
    1. Różowa: przełożyć ser z wiaderka do większej miski, rozmiksować, dodać tężejącą malinową galaretkę, dalej miksować dodać kokos (nie musi być jak ktoś nie lubi)- wylać na biszkopty- bo masa szybko stygnie- Położyć na tym andruty- lekko docisnąć- włożyć do lodówki.
    2. Pomarańczowa: przygotować tak samo jak malinową tylko na końcu dodać rodzynki (opcjonalnie)- wylać na andruty- wyrównać- włożyć do lodówki.
  • 5. Na wierzch wylać rozpuszczone wcześniej w 3 szkl. wrzącej wody żółte galaretki i wstawić do lodówki.

Porady

Można go zrobić bez rodzynek i kokosu- jak ktoś nie lubi. Można dodać na wierzch owoce- tylko trzeba zaczekać, aż masa trochę przestygnie (u mnie się nie zmieściły bo blacha była niska i nie byłoby później miejsca na galaretkę). Sernik można również zrobić bez wkładki andrutowej. A na spód zamiast podłużnych biszkoptów można upiec zwykły biszkopt lub wyłożyć okrągłe biszklopty- jak kto lubi ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować